YOGA ….NIEUW!! Op het rooster

yoga in Eindhoven  bij Body Basics Well-being.

Voor wie?

Yoga kan door iedereen beoefend worden ongeacht leeftijd of ervaring en vraagt geen speciale lenigheid. Ieder oefent op zijn/haar eigen niveau. Het gaat vooral om de aandacht en betrokkenheid waarmee geoefend wordt en het aangenaam verblijven in de houding. Het gaat om je eigen beleving.

Je kunt elke week instromen.

Power Yoga

Tijdens de Power Yoga les  voer je met aandacht een vaste serie Asana’s uit. De Asana’s  worden op het ritme van je ademhaling in een vloeiende beweging uitgevoerd. Dit vormt een dynamisch geheel waarbij je actief inspant. Je haalt het maximale uit jezelf en leert je grenzen te ontdekken. Na een aantal lessen zal je merken dat je steeds dieper in de houdingen kunt komen.

Kenmerkend voor de les:

 • veel aandacht voor het voelen en de ademhaling
 • Je wordt door de docent begeleidt en gecorrigeerd
 • eindontspanning.

Tijdens de les besteden we veel aandacht aan het voelen.

Het voelen is net zo belangrijk als de Asana´s (houdingen) Wanneer we meer ons lichaam voelen, betekent dat het denken vanzelf rustiger wordt. Tijdens de Asana’s is niet het einddoel belangrijk, maar de weg er naar toe.

De les wordt afgesloten met ontspanning of geleide meditatie.  De oefeningen worden zo gedaan, dat beginners en gevorderden mee kunnen doen. Er is afwisseling in de oefeningen die je staand, liggend of zittend uitvoert.

De lesopbouw ziet er als volgt uit:

 • Aarden in de les; hiermee kan de cursist zich focussen op de te volgen les.
 • Zonnegroet A en B
 • Vervolgens een variatie van staande, zit en lighoudingen
 • Diverse ademtechnieken;
 • Eind ontspanning

De voordelen van Yoga?

 • Het is een lichaams workout, waarbij fysieke kracht, mentale kracht, souplesse, conditie en balans allemaal aan bod komen.
 • Het hormonale stelsel wordt uitgebalanceerd
 • De bloedsomloop wordt gestimuleerd wat een positief invloed heeft op het hart;
 • Het zenuwstelsel wordt positief beïnvloed (door de juiste adem);
 • De spijsvertering wordt gestimuleerd;
 • Het afvoersysteem (Lymfestelsel) wordt geactiveerd;
 • Je geest komt in balans en je kan je emoties loslaten.

Oorsprong Yoga

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en wordt vaak aangeduid als samenbrengen, verenigen, tot evenwicht brengen. Dat kan zijn tussen lichaam en geest, tussen denken en voelen. Maar ook de balans tussen doen en laten, werk en rust, inspanning en ontspanning.

Hoewel Yoga gehuld is in mysterie, is er bewijs dat erop wijst dat de Yoga traditie al minstens 5000 jaar bestaat, sinds de opkomst van de beschaving. Het eerste archeologische bewijs van het bestaan van Yoga zijn stenen zegels opgegraven in de Indus Vallei; op deze zegels staan afbeeldingen van figuren in Yoga houdingen. Deze artefacten plaatsen Yoga definitief in de geschiedenisboeken, zo rond 3000 voor Christus. Tevens linken deze artefacten Yoga met de grote Indus-Sarasvati beschaving. De Indus-Sarasvati beschaving was de grootste beschaving in de oudheid, en was buitengewoon vooruitstrevend voor haar tijd.

“Breathing in, I calm body and mind. Breathing out, I smile. Dwelling in the present moment I know this is the only moment.”
― Thich Nhat HanhBeing Peace

Yoga, een oude maar perfecte wetenschap, gaat over de evolutie van de mensheid. Deze evolutie omvat alle aspecten van je Zijn, van lichamelijke gezondheid tot zelf-realisatie. Yoga betekent eenheid – de eenheid van lichaam met bewustzijn en bewustzijn met de ziel. Yoga cultiveert de manieren waarop je een gebalanceerde houding kunt hebben in je dagelijks leven en helpt je vaardigheden ontwikkelen die je helpen in het uitvoeren van je handelingen.

B.K.S. Iyengar, Astadala Yogamala

This post is also available in: Dutch