PSOAS

De psoas de spier van verbinding die ook wel de spier van de ziel wordt genoemd.

Ik had het geluk om meerdere cursussen te volgen bij Liz Koch.
Bij de eerste cursus wist zij mijn hart te beroeren, mijn binnenste werd geraakt. Iedere snaar met al zijn gevoeligheid kon nu eindelijk de muzieknoten laten klinken met gejammer uit het verleden. Het verleden dat kolkend naar boven kwam. Het verleden dat diep weggestopt was. Het verleden waarvan ik dacht dat het al een plaatsje had gekregen, waarvan ik dacht dat het al verwerkt was. Als een implosie van emotie wat meer dan 40 jaar opgeslagen lag was als een explosie naar buiten gekomen, roepend om gedeeld en geheeld te worden.

De enorme wijsheid van Liz, haar eigen reis, haar authenticiteit, heeft mij de reis naar bewustzijn en inzicht van de psoas gegeven. Het ontdekken, ontrafelen en ontwikkelen van mijn innerlijke, is een continu proces geworden.

Van sportief bewegen, naar bewust bewegen, naar het ontstaan van bewegen en vandaaruit naar het zijn van bewegen. Het heeft mij waardevolle en tastbare tools gegeven om te helen en te delen. Het aangeboren helende vermogen van ons lichaam is er om te ontdekken en om verdieping te vinden in kernbewustzijn. Het gaat om het ontdekken van de Psoas, om je weg naar binnen te vinden.

STRESS OP DE PSOAS
In de huidige maatschappij zijn de gevaren van stress vaak ‘chronisch’ zoals werkstress, relatiestress, et cetera, waardoor je diep van binnen onveilig of angstig voelt. De psoas die het meest centraal in ons lichaam is gesitueerd zal in de ‘flight’ of ‘fight’ respons komen.
De psoas is normaliter een massieve spier die ongeveer 40 centimeter lang is. Bij chronische stress kan de psoas wel 10 centimeter korter zijn. Het passief, onderuitgezakt zitten is één van de oorzaken van een verkorte psoas. Een verkorte psoas geeft disfunctie op het hele lichaam. Je heupen gaan als het waren door langdurig zitten op slot, je vergrendeld de psoas.

DE PSOAS ONTGRENDELEN
Het is noodzaak de psoas te ontgrendelen.
Een aantal klachten van een vergrendelde psoas kunnen zijn; lage rugpijn, last van SI gewrichtjes, ischias, scoliose, menstruatieklachten, onvruchtbaarheid en problemen met de spijsvertering. Het is maar al te vaak wanneer je met deze klachten naar een arts gaat er voorbij wordt gegaan aan de psoas. Wanneer er geen oorzaak van de klacht wordt gevonden wordt het idiopatische genoemd. Klachten die er zijn maar de oorzaak wordt niet gevonden.

Op mijn weg van het ontdekken en ontgrendelen van de psoas wil ik je graag meenemen. Warme groet Anita

liefde opent je wereld, waardoor je vreugde, energie en geluk kunt toelaten, angst sluit je af…… Liefde verhoogt de energie, angst sluit de energie af
Bruce Lipton

PSOASRELEASE WORDT ALLEEN TIJDENS WORKSHOPS GEGEVEN OF IN PERSONAL TRAINING VERBAND

This post is also available in: Engels