Yoga betekent letterlijk ‘verbinden’ en tijdens een zwangerschap verbind je niet alleen lichaam, geest en ademhaling met elkaar, je bevordert ook de verbinding met jezelf en het nieuwe kindje.

Je baby is zich al bewust van je bewegingen, gedachten, emoties en juist tijdens de yoga ben je hier zelf ook heel bewust mee bezig en zorg je voor een rustige basis voor je kindje.

Yin Yoga is dan ook goed te beoefenen tijdens de zwangerschap en kan tot vrij kort voor de bevalling worden beoefend, vooral de rustige houdingen hebben een ontspannende werking. Bij sommige houdingen is wel voorzichtigheid nodig omdat zwangerschapshormoon ‘relaxin’ je bindweefsel zachter maakt. Door dit hormoon worden de banden rondom je gewrichten losser en flexibeler. Het is daarom beter de strekkingen tijdens de houdingen minder diep te doen en veel ondersteuning te geven met bolsters en of kussens.

Na ongeveer 20 weken kan het onprettig zijn om lang op je rug te liggen. Dit kun je opvangen door ondersteund met een zwangerschapskussen op je zij te liggen. Dit is ook een houding waarin veel vrouwen hun weeën opvangen.

Seal/Sfinx kun je doen met een kussen onder je heupen, zodat er ruimte is voor je buik. Voor over buigingen kun je ook met ondersteuning van een kussen voor je doen.

Er wordt beweerd dat een Spinal twist niet goed zou zijn voor de bloedtoevoer naar je kindje en dat je er zelfs een miskraam van zou kunnen krijgen.

De meningen zijn hier erg over verdeeld, over het algemeen zou er niks met het embryo kunnen gebeuren.

Wees dus vooral niet bang dat je een miskraam kunt krijgen door het maken van een twist. Zo kun je bijvoorbeeld bij de spinal twist gebruik maken van kussentjes onder je knieën. De houding wordt hierdoor minder intens en je hebt toch het fijne gevoel van de twist.

Verder in je zwangerschap zal je merken dat bij je dagelijkse bewegingen je buik soms toch echt wel in de weg gaat zitten. Je houdt daar als vanzelf rekening mee. Luisteren naar je lichaam is nog altijd het belangrijkste!

Geniet van de tijd die je neemt om met je aankomend kindje te zijn en voel de verbinding. Maak contact en leg een veilige basis.

 

This post is also available in: Engels