Yin Yoga in Eindhoven  bij Body Basics Well-being.

Voor wie?

Yin Yoga kan door iedereen beoefend worden ongeacht leeftijd of ervaring. Het gaat vooral om de aandacht en betrokkenheid waarmee geoefend wordt. Het gaat om je eigen beleving.

Wat is yin yoga?

Yin yoga is in korte tijd enorm in opkomst. De weldadige effecten van yin yoga voor ons dagelijks leven zijn groot: lichamelijk, mentaal en emotioneel. Yin yoga kent een zacht, meditatief en intens verstillend karakter. In tegenstelling tot andere vormen van yoga waarbij vooral het spierweefsel wordt aangesproken, gaat het bij yin yoga om het beïnvloeden van het bindweefsel. Binnen het taoïstische systeem is het bindweefsel (fascia) direct gekoppeld aan de meridianen. (energiebanen)

Het effect van yin yoga kan vergeleken worden met dat van acupunctuur. Het langdurig aanhouden van een houdingen zuivert en stimuleert de meridianen waardoor de chi stroom in balans wordt gebracht.

Ontspanning van bindweefsel en gewrichten

Tijdens de yin yoga zijn de oefeningen gericht op het ontspannen, vertragen en het op een zachte manier rekken van en het rustig druk geven op het bindweefsel en de gewrichten. Zo verlagen we het stress niveau en laten we ons systeem toe om spanning vrij te geven die we hebben opgebouwd.

Omdat bindweefsel een andere structuur en functie heeft dan spieren, is het belangrijk om er anders mee om te gaan.     

 • Spieren kun je heftig, snel en kort bewegen omdat ze nu eenmaal zeer beweeglijk zijn (yang) en veel bloed
 • Bindweefsel bevat minder bloed en heeft een andere structuur, waardoor het minder beweeglijk (yin) is.

Door rustig in de houding te komen en de houding minimaal drie tot vijf minuten vast te houden, worden het bindweefsel en de gewrichten langzaam opgerekt en gehydrateerd. Hierbij rekken de spieren ook mee (bindweefsel zit namelijk overal in ons lichaam, dus ook in en om de spieren; het zorgt voor de verbinding van ons lichaam), terwijl ze tegelijkertijd ontspannen blijven.

Behalve een oefening in kalmte en geduld, en heerlijk om de dag mee te starten en/of af te sluiten, is deze specifieke vorm van yoga bijzonder efficiënt voor het (terug)krijgen van soepele spieren, vitaliteit en bewegingsruimte. Binnen yin yoga gaan we uit van minimal muscular effort. Met minimale inspanning maak je de impact van de houding zo groot mogelijk’. De houdingen binnen de yin yoga zijn vooral bedoeld om het bindweefsel rond je heupen, bekken, knieën, enkels en wervelkolom te stimuleren. Bindweefsel produceert namelijk hyaluronzuur en dat trekt vocht aan, ook rondom pezen en gewrichten. Niet vochtophoping, zoals je dat hebt bij ontstoken weefsel, maar het vocht dat een soort gelei vormt tussen je gewichten. Dat maakt dat je soepel en vrij beweegt.

Met het minutenlang vasthouden van stretchoefeningen stimuleer je het bindweefsel en herstel je je mobiliteit en flexibiliteit. De zwaartekracht, in combinatie met je ademhaling, kan dan haar werk doen. Je kunt je lichaam hierbij ondersteunen met dekens, kussens en/of blokken. Daarbij hebben we volgens de yogi’s energiebanen (meridianen) die precies door de vochtbanen van de energiebanen van het bindweefsel lopen. Houd je het bindweefsel vochtig, dan kan de energie optimaal stromen, waardoor veroudering en degeneratie worden tegengegaan.

De intensiteit van een yin yoga sessie hangt van drie zaken af:

 • De duur van de houding.                                                                                                                                                               
 • De temperatuur van de spieren.
 • Het geduld of het doorzettingsvermogen van de yogi.

Paradoxaal genoeg is het goed om yin yoga te beoefenen met niet opgewarmde spieren!

Als de spieren koud zijn, zijn ze minder elastisch en wordt er meer druk uitgeoefend op het bindweefsel, en dat is het doel van yin yoga.

De voordelen van Yin Yoga?

 • Bevordert fysieke en mentale kracht, souplesse;
 • Het hormonale stelsel komt in balans;
 • De bloedsomloop wordt gestimuleerd wat een positief invloed heeft op het hart;
 • Het zenuwstelsel wordt positief beïnvloed;
 • De spijsvertering wordt gestimuleerd;
 • Het afvoersysteem (Lymfestelsel) wordt geactiveerd;
 • Je geest komt in balans en je kunt je emoties loslaten.
 • Door aanhoudende stretch bevordert het verjonging van je fascia (bindweefsel).

Oorsprong Yoga

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en wordt vaak aangeduid als samenbrengen, verenigen, tot evenwicht brengen. Dat kan zijn tussen lichaam en geest, tussen denken en voelen. Maar ook de balans tussen doen en laten, werk en rust, inspanning en ontspanning. Yoga traditie is al minstens 5000 jaar oud.

 

“Breathing in, I calm body and mind. Breathing out, I smile. Dwelling in the present moment I know this is the only moment.”
 Thich Nhat Hanh, Being Peace

 

Yoga, een oude maar perfecte wetenschap, gaat over de evolutie van de mensheid. Deze evolutie omvat alle aspecten van je Zijn, van lichamelijke gezondheid tot zelf-realisatie. Yoga betekent eenheid – de eenheid van lichaam met bewustzijn en bewustzijn met de ziel. Yoga cultiveert de manieren waarop je een gebalanceerde houding kunt hebben in je dagelijks leven en helpt je vaardigheden ontwikkelen die je helpen in het uitvoeren van je handelingen.

B.K.S. Iyengar, Astadala Yogamala

This post is also available in: Engels