Active Core

Bij Active Core training worden de rompsieren getrained op stabiliteit en kracht.

Wat is stabiliteit

Er zijn twee vormen van stabiliteit. Actieve en passieve stabiliteit.

  • Bij passieve stabiliteit zorgen de botten en banden van het lichaam voor passieve stabiliteit. Het is de basis.
  • Bij actieve stabiliteit: zorgen de spieren voor stabiliteit. Stabiliteit zorgt ervoor dat wij kunnen bewegen zonder dat het lichaam zijn balans verliest.Stabiliteit is van belang als je iets zwaars moet tillen om je balans te kunnen bewaren.Een belangrijke bij rol bij stabiliteit is proprioceptie. Door proprioceptie weten de hersenen waar een lichaamsdeel zich bevindt in de ruimte zonder er naar te hoeven kijken. Bijvoorbeeld een glas naar de mond brengen. We kunnen niet zien waar onze mond is. Iets zwaars kunnen tillen zonder om te vallen.

Wat is core stabiliteit?

Core betekent kern. In het lichaam zijn dat de rompspieren. De romp omvat het gebied tussen de heupen en de schouders en is betrokken bij alle bewegingen die je maakt. De core of kern zorgt ervoor dat je lichaam stabiel blijft, dat krachten overgebracht worden van onder naar boven en andersom. .

Invloed van een sterke core

De combinatie van de juiste spierbalans en spierkracht in het midden van je lichaam maakt dat je een sterke core hebt. Lichamelijke prestaties zowel bij het dagelijks leven als sportieve prestaties zullen verbeteren en je zult minder gevoelig zijn voor blessures.  Een sterke core zorgt voor een betere lichaamshouding zowel staand als zittend.

Core oefeningen

Een aantal core oefeningen zijn: de plank, zijplank, buikspier oefeningen, bilspieroefeningen, rugoefeningen en nog veel meer! De les heeft een aktief gedeelte waarbij de core spieren staand, zitten en liggend worden getrained.

Het zal een les zijn waarbij veel afwisseling wordt gebruikt zowel aktief als passief met gebruik van verschillende materialen.

Ervaar de diversiteit van deze les. Wij wensen je een sterke core!!

This post is also available in: Engels